Miniştrii USL vor avea mult de lucru pentru a stimula o economie care, în varianta optimistă, va creşte cu 1,5% la anul Sursa: EVZ
Nume noi, fără experienţă în administraţia centrală, alături de figuri cunoscute, de ex-miniştri cu performanţe slabe, vor conduce multe dintre portofoliile economice.
Profesorul de economie Daniel Dăianu a comentat pentru EVZ cum ar trebui „uns” aparatul de stat, ca economia să funcţioneze. „Fiind numeroase portofoliile economice şi cu atribuţii ce se intersectează, este necesară o coordonare eficace, iar vice premierul Daniel Chiţoiu are de jucat un rol însemnat aici”, spune acesta. Ce părere are despre ceilalţi miniştri?
Varujan Vosganian (care, ca ministru de Finanţe, a creat un deficit bugetar de 5% din PIB! n.r.), la inteligenţa, educaţia şi experienţa birocratică la nivel înalt pe care le posedă poate să fie un mai bun ministru decât cel pe care îl cunoaştem din mandate precedente, spune Daniel Dăianu. Vosganian: „Oltchim va avea probleme din ianuarie, februarie. Trebuie să facem privatizare rapidă și să nu vină oricine de pe stradă”
Totodată, Constantin Niţă, care preia portofoliul energiei, şi care are în spate o scurtă carieră în administraţia centrală, ca ministru al IMM-urilor, ar trebui să colaboreze bine cu ministrul Şova şi cu ministrul Vosganian în atragerea de investitori străini de anvergură. Dăianu are o bilă albă pentru Maria Grapini, care urmează să preia portofoliu Turismului şi IMM-urilor. O consideră „o persoană energică şi bătăioasă, cu o lungă experienţă în mediul privat”.
Primele măsuri
Guvernanţii au reuşit în criză să reducă deficitul bugetar, dar mai este de lucru la consolidarea bugetară. Cum economia gâfâie, nu trebuie să se încerce aducerea deficitului în parametri doriţi prin noi reduceri de cheltuieli. Am avut suficientă austeritate.
Pentru asta, este nevoie „de o ab