Prefectul judeţului Suceava, Florin Sinescu, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că în şedinţa de ieri a Colegiului Prefectural au fost analizate şi dispuse măsuri cu privire la asigurarea siguranţei şi ordinii publice în perioada sărbătorilor de iarnă, precum şi cu privire la comercializarea în condiţii normale a produselor alimentare. Sinescu a spus că printre instituţiile care vor avea atribuţii în acest sens se numără Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean.
Prezent în cadrul conferinţei de presă, şeful ISU Suceava, Ion Burlui, a atras atenţia că în această perioadă a anului se constată o creştere a numărului de incendii şi a situaţiilor de urgenţă. „Acestea sunt generate de câteva activităţi specifice sărbătorilor de iarnă. Este vorba despre tradiţionala activitate de sacrificare şi preparare a porcului, pentru care la noi în Bucovina se foloseşte focul deschis. Şi atunci când oamenii nu iau măsurile care se impun pentru a face acest foc în condiţii optime, pot să apară incendii dintre cele mai dificile. De asemenea, avem în vedere slujbele religioase care se fac în această perioadă. Având în vedere că suntem într-o perioadă de iarnă, mai sunt biserici în care încălzirea se face cu sobe, şi atunci se pune problema evacuării oamenilor în condiţii de siguranţă când apar situaţii de urgenţă”, a declarat Ion Burlui.
El a adăugat că şi brazii de Crăciun pot constitui un pericol în această perioadă, atrăgând atenţia părinţilor să nu-şi lase copiii nesupravegheaţi. „De asemenea, ne gândim la împodobirea pomului de Crăciun. Atunci când rămân copiii singuri acasă, aceştia pot pune în pericol utilizarea acestor instalaţii. În acelaşi timp, vă pot spune că după patru zile, pomul de Crăciun pierde 50% din umiditate. Deci cetina bradului se aprinde de la un singur chibrit”, a ma