Budinca trebuie să fie servită în mod tradiţional în fiecare an, la masa de Crăciun şi faptul că se păstrează foarte bine chiar şi timp de trei zile la frigider este încurajator pentru oricine îşi doreşte să servească şi acest fel la masă.
Ingrediente:
2 căni stafide aurii mărunţite
2/3 cană curmale mărunţite (fără sâmbure)
1 cană smochine uscate mărunţite
1 cană agrişe sau coacăze
1/2 cană brandy
200g unt
1 cană zahăr brun
coaja rasă de la o lămâie
coaja rasă de la o portocală
4 ouă bătute bine
1 cană migdale mărunţite
3/4 cană făină albă
1 linguriţă scorţişoară
1 linguriţă nucşoară
1 linguriţă ghimbir
1 linguriţă ienibahar
1 1/2 cană pâine firimituri
Mod de preparare: Plasaţi fructele într-un vas mai larg şi turnaţi tot brandy peste ele; amestecaţi bine ca să pătrundă alcoolul toate fructele, apoi acoperiţi cu un ştergar de bucătărie şi lăsaţi la macerat pentru 12 sau chiar 24 de ore. Într-un alt vas puneţi untul şi zahărul şi daţi-le la mixer până ce obţineţi o compoziţie groasă şi cremoasă; peste ele adăugaţi coaja rasă de lămâie şi portocală şi ouăle bine bătute. Acum puteţi adăuga fructele din recipientul lăsat la macerat şi migdalele din cană; după ce aţi amestecat şi pe acestea bine puteţi adăuga şi făină, condimentele şi, la final, firimiturile de pâine. Veţi avea nevoie de o tavă specială pentru budincă, rotundă şi destul de înaltă. Tava se tapetează şi la fund şi pe margini pentru a se asigura creşterea uniformă a budincii. Se pune compoziţia în tavă şi se aranjează frumos partea superioară a budincii. Cea mai bună cale de a obţine o budincă de calitate este să plasaţi tigaia la cuptor într-un alt recipient pe jumătate cu apă, astfel încât să cuprindă exact tava rotundă în care se află budinca. Budinca se lasă la cuptor pentru 4 ore verificându-se mere