În vara şi toamna acestui an, numărul salariaţilor a ajuns la aproape 6,3 milioane, un record al ultimilor patru ani. Economiştii spun că avansul vine din angajările temporare, care acum se înregistrează, nu din crearea unor locuri de muncă stabile.
Gradul de ocupare a forţei de muncă a crescut spectaculos în lunile de mijloc ale acestui an, iar efectivul de salariaţi a ajuns la 6,27-6,28 milioane de persoane, arată datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS). O astfel de cifră a mai fost depăşită doar în ultimul trimestru din 2008, cu 6,34 milioane de salariaţi, după care România a intrat în cea mai severă recesiune şi numărul angajaţilor a oscilat între 6,02 şi 6,15 milioane.
În acelaşi timp, populaţia inactivă de peste 15 ani a scăzut pentru prima dată după mai bine de cinci ani sub pragul de 8 milioane de persoane în trimestrul al treilea din 2012. Iar şomajul a coborât la 6,8%, după ce ani la rând a fost de peste 7%, chiar 7,5%, mai reiese din datele INS.
Lucrul cu ziua, sport naţional
Cum se explică această creştere a efectivului de salariaţi, într-un an în care economia abia a ieşit dintr-o minirecesiune, iar afacerile mai mult au stagnat faţă de 2011? „Aici nu poate fi vorba despre crearea unor locuri de muncă noi şi stabile, cu siguranţă au fost sezonieri“, a explicat, pentru „Adevărul“, Marian Duşan, preşedintele Asociaţiei Romanian Business Accelerator. El arată că în agricultură şi în construcţii s-au făcut cele mai multe angajări temporare.
„Chiar dacă în construcţii am avut o stagnare, iar agricultura a tras în jos economia, în aceste sectoare este tot timpul nevoie de forţă de muncă sezonieră. Dacă ne uităm mai în amănunt, putem spune că în construcţii au crescut de fapt doar lucrările de întreţinere şi reparaţii, deci e limpede că s-a lucrat cu sezonieri. Iar în agricultură prea puţine loc