Premierul Italiei a vorbit duminică despre viitorul său politic, dar și despre ce îi așteaptă pe italieni, după ce vineri anunța că și-a prezentat demisia alături de întreg Cabinetul său. Demisia lui Monti declanşează o nouă criză politică în Italia, o ţară afectată în continuare de recesiune, în contextul în care criza din zona euro încă nu s-a încheiat.
Fără a dezvălui dacă intenţionează sau nu să candideze în scrutinul legislativ anticipat din februarie, Monti a făcut o declarație oficială, duminică, la două zile după ce a demisionat împreună cu întregul său cabinet.
El a declarat că Italia a învins criza financiară, fără asistenţă financiară europeană şi fără ajutorul FMI. Monti a mai spus ca îi este greu să urmarească linia logică a fostului premier Silvio Berlusconi, care a anunțat recent că revine în politică.
"Este esenţial ca sacrificiile dure făcute de italieni anul trecut să nu se piardă", a spus Monti, denunţând declaraţiile "aberante" ale fostului premier.
Premierul demisionar a anunțat totodată un program "pentru schimbarea Italiei şi reformarea Europei", criticându-l cu ironie pe predecesorul său, Silvio Berlusconi.
"Nu voi fi liderul niciunei mişcări politice. Dar sunt pregătit să ofer consultanţă, să fiu lider şi să asum responsabilităţi atribuite de Parlament", a declarat Monti într-o conferinţă de presă.
Reacția lui Monti vine după după ce, sâmbătă, preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat Parlamentul, deschizând calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 şi 25 februarie 2013.
Premierul Italiei a vorbit duminică despre viitorul său politic, dar și despre ce îi așteaptă pe italieni, după ce vineri anunța că și-a prezentat demisia alături de întreg Cabinetul său. Demisia lui Monti declanşează o nouă criză politică în Italia, o ţară afectată în continuare de recesiune, în contextul