Vezi
Construirea depozitului de management integrat al deseurilor din Maramures, printre primele proiecte de acest tip incepute in tara, este, dupa patru ani, la stadiul de maldar de hartii, desi pana acum s-au achitat, din bugetul judetului, peste 1,5 milioane de euro. Singura crestere inregistrata in cei patru ani a fost a costului final, ajuns acum la 52 de milioane de euro, insa dosarul va fi trimis la Bruxelles, pentru obtinerea finantarii, tot incomplet. Pentru proiectul depozitului de prelucrare ecologica a deseurilor din Maramures se vor mai aloca inca 4,5 milioane de euro, care sunt cheltuieli neligibile.
Banii alocati pana acum au fost folositi pentru a se cumpara un teren de 20 hectare in comuna Recea , pentru care s-au platit 700.000 de euro, desi normele de mediu interziceau amplasarea pe acel teren a depozitului central, 250.000 euro a costat terenul de 6,3 hectare pe care functioneaza groapa de gunoi a municipiului Sighetu Marmatiei , care apartinea CFR si care a fost evaluat de autoritatea publica locala la doar 80.000 de euro, 250.000 de euro au fost dirijati pentru construirea drumurilor catre locurile unde se vor construi centrul de transfer din Moisei si centrul din Farcasa , iar restul banilor au fost dirijati consultantilor. In pofida investitiilor semnificative, proiectul tot nu e gata si va fi trimis incomplet la Bruxelles.
Cu toate acestea, autoritatile judetene spera sa obtina finantarea acestui sistem de management al deseurilor care, in cei patru ani petrecuti in chinurile facerii, a ajuns la un necesar de 52 de milioane de euro pentru a fi finalizat .
“De ce nu este complet acel proiect? Pentru ca noi trebuie sa asiguram si partea de cofinantare pe ceea ce inseamna cheltuieli neeligibile, din care mare parte este TVA-ul. Daca discutam de aceste cheltuieli ne referim la 17 milioane de euro, din car