Cat de mare ar fi oferta dulciurilor gata preparate, nimic nu se compara cu ceva dulce facut in casa, mai ales pentru masa de Craciun. Hai sa facem prajitura de Craciun, un tort simplu si bun!
Reusita este garantata, ingredientele simple. Ce-ti trebuie pentru prajitura de Craciun? Pentru un tort pentru 8-10 portii ai nevoie de 225 grame de unt, 300 de grame zahar pudra, 4 oua, coaja rasa de la o portocala, cinci linguri de lapte, 450 de grame de faina.
Iti mai trebuie 200 de grame de stafide, 100 de grame de nuci, fructe confiate (daca vrei), 100 de grame de rahat colorat taiat in bucatele, doua pliculete de zahar vanilat si o lingura de esenta de rom. Pentru decor cate 200 de grame de ciocolata alba si ciocolata cu lapte, plus 100 de grame de ciocolata neagra.
Ai nevoie de doua forme de copt cu diametre diferite. Una de 24 de centimetri, si alta de 18 centimetri, tapetate cu hartie de copt. Incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
Pune stafidele in esenta de rom si adauga o ceasca de apa calda pentru a se rehidrata. Macina in bucatele nuca si taie fructele confiate in bucatele.
Bate untul impreuna cu zaharul intr-un castron pana devine spumos si cremos. Separat bate bine ouale impreuna cu un praf de sare si coaja rasa de portocala. Adauga ouale in crema de unt, in timp ce amesteci. Pune o parte din faina, apoi laptele si, la final, restul de faina. Omogenizeaza bine. Adauga stafidele (scurse bine), zaharul vanilat, nucile, rahatul si eventual, daca vrei, si fructele confiate.
Incearca si tarta cu branza si sos de fructe de padure
Imparte compozitia in cele doua vase si netezeste deasupra. Coaceti prajiturile impreuna, 30-35 minute pentru blatul mic si 40-45 minute, cel mare. Scoate-le din tava cand sunt bine racite.
Topeste ciocolata neagra si adauga in ea o lingura doua