Toate cele 41 de judeţe, plus municipiul Bucureşti, dau cel puţin un fotbalist pe prima scenă a fotbalului românesc. Capitala e reprezentată cel mai bine, inclusiv la echipe depărtate geografic. Craiova, fără formaţie, trăieşte datorită fotbaliştilor născuţi în Bănie.
Unele echipe au adunat fotbalişti din toată ţara, aducînd jucători "la pachet" din diferite zone. Altele au fost mai rezervate: şi-au crescut fotbalişti în propria pepinieră, pe care i-au lansat apoi în focurile Ligii 1. Cele 18 echipe din primul eşalon românesc propun însă strategii diferite cînd vine vorba de provenienţa jucătorilor.
Bucureştiul, lider autoritar
Capitala dă cei mai mulţi fotbalişti: 51. Doljul secondează Bucureştiul la repartiţia pe judeţe, deşi nu mai are echipă în prima ligă! Şi în clasamentul regiunilor, Muntenia profită de jucătorii bucureşteni şi conduce autoritar.
DIN CE REGIUNI ÎŞI IAU JUCĂTORII FORMAŢIILE DIN L1
Iaşul are încredere doar în moldoveni
Dacă ne raportăm la echipele care au strîns cei mai mulţi jucători dintr-o anumită regiune a ţării, CSMS Iaşi e lider autoritar. Nu mai puţin de 16 moldoveni evoluează la clubul din Copou! Pe locul doi vine o altă echipă moldoveană, Ceahlăul (14), iar podiumul e împărţit de Oţelul şi Concordia (11 moldoveni, respectiv 11 munteni).
UNDE EVOLUEAZĂ BUCUREŞTENII
Rapid contează pe băieţii de Capitală
Doar două echipe nu au fotbalişti din Capitală în lot: Astra şi CSMS Iaşi. În rest, lider e Rapidul, cu 7, mai mult decît dublu faţă de rivala Steaua (cu 3). Surprinzătoare e prezenţa a patru bucureşteni la Mediaş ori 3 la Bistriţa.
Oltenii şi bănăţenii, răspîndiţi
Deşi U Craiova şi Poli Timişoara nu se mai regăsesc în ierarhia primei ligi, jucătorii olteni şi bănăţeni sînt răspîndiţi la majoritatea echipelor din L1. Astfel, doar trei echipe nu