Comisia Europeană a aprobat o cerere transmisă de autorităţile spaniole la 13 decembrie 2012, privind prelungirea restricţionării temporare a accesului lucrătorilor români la piața forţei de muncă din Spania până la 31 decembrie 2013, din cauza perturbărilor grave care afectează piaţa locală a muncii din această ţară. Sursa: Reuters
Aceste restricţii nu pot fi menţinute după sfârşitul anului 2013, întrucât restricţiile temporare impuse liberei circulaţii a lucrătorilor români și bulgari trebuie anulate în toate statele membre începând cu 1 ianuarie 2014.
Decizia Comisiei se bazează pe o clauză specifică de salvgardare, din Tratatul de aderare a Bulgariei și României, încheiat în 2005. Această clauză permite statelor membre care au ridicat restricţiile impuse lucrătorilor din Bulgaria și România să le restabilească ulterior, în caz de perturbări grave ale pieței forţei de muncă din statele respective, sub rezerva acordului din partea Comisiei.
Spania și-a deschis piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români și bulgari în 2009, dar în august 2011 Comisia a autorizat Spania să restricționeze temporar libera circulație a lucrătorilor români până la 31 decembrie 2012.
„De la jumătatea anului 2011, când au fost reintroduse restricţiile privind accesul lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă, situaţia economică şi cea a pieţei forţei de muncă din Spania s-a înrăutăţit și mai mult. Am ferma convingere că libera circulaţie a muncitorilor trebuie promovată și că restricţiile impuse acesteia nu rezolvă problema ratei ridicate a șomajului. Cu toate acestea, piaţa forţei de muncă din Spania a fost foarte grav afectată de criză și, prin urmare, Comisia a fost de acord cu această măsură temporară”, a declarat László Andor, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale şi incluziune.
„În același timp, trebuie ca și Român