Clinica II Ortopedie şi Traumatologie din Cadrul Spitalului Judeţean Timişoara este an de an locul premierelor medicale. Numai în 2012, pe lângă cele 1.860 de internări şi 1.620 de intervenţii chirugicale, aici au mai avut loc o premieră chirurgicală naţională şi alta în premieră pe Europa de Est.
Premieră chirurgicală pe România
„Reuşim să ne încadrăm în media zilelor de spitalizare stabilită pe ţară. Acesta e un lucru foarte important, fiindcă nu trebuie să depăşim media. De asemenea, ne-am încadrat în limita consumului de medicamente şi materiale sanitare pe 2012”, a spus prof. dr. Dan V. Poenaru, şeful clinicii.
În ceea ce priveşte programele de sănătate, în domeniul hemofiliei, clinica a primit o sumă de bani mai mare ca în 2011. Astfel, s-a ajuns la cel de-al 103-lea bolnav cu hemofilie tratat cu intervenţii majore în chirurgia osteoarticulară şi la 105 operaţii, reprezentând cea mai mare cifră din Europa la ora actuală. Ultimul caz operat în premieră naţională a fost la o pacientă în vârstă de 42 de ani din Braşov, cu o boală de sânge foarte rară, denumită maladia Von Wilebrant, cu o afecţiune gravă a articulaţiei genunchiului stâng, care a necesitat protezare. Partea cea mai grea a intervenţiei a picat pe hematologi, pentru că au trebuit să facă rost de factorul Von Wilebrant, care lipsea. E vorba de o boală foarte rară şi nu există o experienţă în domeniu. A fost o premieră naţională – prima protezare la un pacient cu maladia Von Wilebrant din România. Cu ajutorul medicilor specialişti de la hematologie, s-a reuşit ca acest caz să fie rezolvat cu succes, apoi pacienta a fost trimisă la Centrul „Cristian Şerban” de la Lugoj, pentru recuperare. Operaţia a fost efectuată de conf. univ. dr. Jenel Pătraşcu, de la Clinica II Ortopedie.
Premieră chirurgicală pe Europa de Est
În ceea ce priveşte endoprotezarea aparatului locomotor, prog