În inima Clujului, mai exact, pe Bulevardul Eroilor, pe o stradă îngustă, o uşă albastră cu multe geamuri te trimite în atelierul ceasoricarului Emil Mureşan. Numai aici timpul poate sta în loc, se poate da înapoi ori se poate duce-nainte. Ceasornicarul îşi aşteaptă clienţii în aceeaşi încăpere de peste 40 de ani.
“Lucrez aici din 1968. Am fost atras de mic de chiţibuşuri de-astea, să desfac ceasuri, să descopăr mai multe şi de asta am urmat şcoala profesională la Arad trei ani, după care m-am întors aici”. Dacă pentru noi timpul parcă zboară fără să-i dăm importanţă, în atelierul cu uşa albastră, timpul e preţuit ca viaţa unui om. “Ceasul este ca inima omului, trebuie să meargă 24 de ore din 24. Dacă nu, are o problemă. Eu pot să spun că sunt doctor de ceasuri. Meseria nu se poate practica maşinal, nu poţi lucra ca un robot, trebuie să lucrezi cu dăruire. Am rămas în meseria asta că-mi place, că mereu descopăr ceva, că nu-mi lasă mintea să se odihnească, că ceva complicat îmi pune mintea la contribuţie, iar eu zic că asta e foarte bine,” a mărturisit ceasornicarul.
Fiul ceasornicarului
Probabil că după atâţia ani de experienţă în domeniu, ne aşteptam să găsim un atelier vechi, decorat cu ceasuri vechi de sute de ani, însă atelierul şi-a păstrat spiritul său jovial şi tineresc tocmai datorită faptului că alături de maestrul Emil Mureşan, tic-tacul este reparat şi de mâini mai tinere, de un fost ucenic care este chiar fiul ceasorincarului. Pe lângă că îi poartă numele, Marius Emil Mureşan a furat şi meseria tatălui său. “Pe vremuri, când Marius era mic, se lua foarte des curentul, iar eu nu puteam să-mi termin lucrările aici. Aşa că mergeam acasă şi lucram la fereastră până se întuneca, iar Marius se aşeza pe un scăunel lângă mine şi meşterea şi el,” spune bătrânul ceasornicar. “ La 20 de ani, am hotărât să contribui şi eu la mica afacere a tatălui me