Slătinenii şi locuitorii comunelor din jurul capitalei judeţului Olt au luat cu asalt Centrul de Transfuzii Sangvine Slatina. Numărul zilnic al donatorilor depăşeşte media din celelalte perioade ale anului, majoritatea venind doar pentru banii oferiţi pentru acest gest. În schimbul a aproape o jumătate de litru de sânge donat, o persoană primeşte un bon de alimente în valoare de 63 de lei.
Perioada din preajma sărbătorilor de Crăciun, Revelion sau Paşte este cea mai aglomerată din an pentru angajaţii Centrului de Transfuzii Sangvine de la Slatina. Practic, angajaţii abia fac faţă valului de donatori care vin nu atât din simţ civic, cât pentru suma infimă oferită de stat pentru donarea de sânge. În schimbul a 400 ml. de sânge donat, o persoană beneficiază de un bon de alimente în valoare de 63 lei. Cu aceşti bani, donatorii încearcă un singur lucru: să ofere familiei o masă ceva mai bogată de Sărbători.
“Numărul de donatori de sânge a crescut semnificativ de aproape o săptămână încoace. Este ceva obişnuit: în fiecare an când se apropie aceste sărbători tradiţionale, la centru se prezintă mult mai multe persoane pentru a dona sânge şi a beneficia de bonurile de masă oferite de stat în schimbul acestui gest. Desigur, nu orice persoană care se prezintă la noi şi ajunge să doneze sânge; mai întâi se efectuează nişte probe de sânge anti-HIV, împotriva hepatitei etc. şi abia atunci, dacă trec aceste teste specifice, au dreptul să doneze. Donatorii al căror sânge se dovedeşte a fi bun primesc, la schimb, nouă bonuri valorice a 7 lei/fiecare, bonuri pe care le pot transforma în alimente la orice supermarket”, a declarat dr. Ramona Lesnic, director al Centrului de Transfuzii Sangvine de la Slatina.
Facilităţi eliminate la donarea de sânge
Persoanele care donează sânge primesc în plus, faţă de bonurile alimentare menţionate, o zi liberă de la muncă valab