Cu mici excepţie, anul acesta mâncarea s-a scumpit masiv în toată Europa, dar şi în restul lumii. În România tăvălugul scumpirilor a lovit mai greu, astfel că am înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri din UE la mai multe produse alimentare.
Preţurile produselor alimentare vor rămâne şi în anii care urmează la un nivel înalt, avertizează raportarele OECD care iau în calcul creşterea costurilor de producţie la nivel global. Eventuala creştere a economiei globale coroborată cu majorarea cererii de produse agricole, în contextul creşterii preţurilor la combustibil şi energie şi a cererii de combustibil bio, dar şi scăderea producţiei agricole sunt factori de natură să menţină preţurile alimentelor la un nivel ridicat. Mai mult, majorarea preţului la petrol se va reflecta în costuri de input mai mari (costurile cu îngrăşămintele chimice, spre exemplu) astfel că producătorii vor raporta reşteri mai mici ale peroductivităţii, în timp ce viteza de producţie şi implicit stocurile vor fi mai mici din cauza presiunii asupra consumului de apă şi al lipsei de teren agricol disponibil la nivel global.
Acesta este contextul în care se va face agricultură anul viitor, în condiţiile în care nici 2012 nu a fost un an mult mai bun. ECONOMICA.NET a făcut o radiografie a preţurilor la majoritatea produselor alimentare în Europa şi România, având la bază rapoarte realizate de Comisia Europeană.
Ce s-a scumpit cel mai mult
La nivelul întregului spaţiu comunitar, în primele 10 luni ale anului (ultimele disponibile până la ora actuală) produsele de bază care s-au scumpit cel mai mult comparativ cu perioada similară a anului tercut au fost porumbul ( 28,3%), grâul (28,2%), orzul (21,4%)şi carnea de porc (21,2%). Majorări de peste 6% au fost şi în cazul cărnii de pasăre (7,1%), a brânzei (6,2%) şi a cărnii de vită (6,1%). În termeni absoluţi, o tonă de porumb c