Pentru majoritatea dintre noi, participarea la o slujbă religioasă ţine doar de voinţă. Persoanele cu deficiențe de auz și de vorbire au însă de trecut şi alte bariere. În Cluj-Napoca există o biserică în care preotul folosește limbajul mimico-gestual pentru a răspândi învățătura creștină.
La Biserica "Sfinţii Iorest, Iosif și Sava" din Cluj-Napoca zeci de persoane cu deficienţe de auz participă la slujbele religioase.
"Înainte să fie biserica respectivă mergeam, dar stăteam și nu înțelegeam nimic. Pentru că părintele rămânea departe și chiar dacă stăteam în față vorbește foarte repede și nu înțelegeam. Dar de când vin aici înțeleg tot: rostul slujbei, tot-tot-tot", a povestit o femeie.
Părintele Adrian Petrescu ţine slujbe pentru persoanele cu deficienţe de auz şi de vorbire de nouă ani. Fostul mitropolit al Clujului, ÎPS Bartolomeu, l-a trimis să înveţe limbajul mimico-gestual la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Piteşti. Revenit la Cluj, părintele Petrescu a ajutat la închegarea unei comunități ortodoxe a persoanelor cu deficiențe de auz de vorbire și a fost hirotonit preot, după trei ani.
"Rânduiala este aceeași doar că unele momente pe care preotul le desfășoară sunt puțin deosebite prin faptul că preotul trebuie să aibă mâinile libere ca să poată comunica", explică preotul Adrian Petrescu.
Biserica funcționează în subsolul unui lăcaş de cult din cartierul Mărăști. Anul viitor, în septembrie, se împlinesc 10 ani de la primele slujbe dedicate persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire.