Scandinavia în 1999, Madeira în 2000, Cuba în 2001, Zanzibar în 2003, Jamaica în 2005, Titicaca în 2007, Burundi în 2009 şi 2012, Rwanda în 2010. Sunt ţările parcurse pe două roţi de un geograf clujean, devenit cicloturist pasionat. În total, 3 continente.
Ştefan Roman are 32 de ani şi, de profesie, este geograf. A lucrat timp de trei ani în Africa, într-un proiect de asistenţă alimentară, de unde s-a întors în februarie la Cluj şi, ca să nu stea degeaba, a făcut o tură pe bicicletă până în Burundi, una dintre multele sale expediţii.
"Am lucrat la o agenţie germană pentru dezvoltare, în Africa, trei ani, într-un proiect de asistenţă alimentară", spune el. "În zona estului Congo-ului e o zonă de conflict, în care în principiu populaţia a uitat deprinderile simple de agricultură. Multă lume s-a refugiat şi nu a putut cultiva. Toate structurile s-au degradat - de producţie, cooperativele, nu mai aveau unelte cu care să lucreze şi era şi mare insecuritate în zonă. Am făcut cursuri, şcolarizări, perfecţionări care ţinteau rezultatul de a relansa agricultura. Eu mă ocupam de planificare, managementul proiectului".
Din februarie, de când s-a întors la Cluj, Ştefan Roman şi-a luat bicicleta şi a făcut o tură prin Burundi. "A fost a treia tură prin ţară", spune el, "aşa că acum am mers în zone în care n-am mai fost. E o ţară mică, e cam cât patru judeţe, dar are un peisaj foarte frumos, cu multe drumuri care traversează tot felul de sate izolate, traversează pădurea tropicală".
Nu e periculos pentru un biciclist să traverseze o astfel de zonă singur? "De foarte multe ori e doar o chestine de imagine, de cum te prezinţi", spune el. "Oricine poate avea o aparenţă vulnerabilă sau sigură, contribuie foarte mult. Dacă e cineva pe stradă să te fure, se uită la tine. Dacă pari mai bleg, mai degrabă eşti vulnerabil decât cineva hotărât. Cu bicicl