Dacă domnii au luat cu asalt cramele, doamnele s-au orientat către cofetării, de unde şi-au cumpărat prăjiturile comandate cu câteva zile înainte.
E mult mai simplu aşa, spun femeile, deoarece nu mai sunt nevoite să stea ore întregi în bucătărie. Patronii cofetăriilor sunt şi ei mulţumiţi: vânzările aproape că s-au dublat în această perioadă.
Gata cu orele petrecute în bucătărie. Doamnele se modernizează, aşa că îşi cumpără prăjiturile gata făcute.
"Am comandat cam în jur de 3 kilograme, asta înseamnă de aproape 100 de lei. Decât să stai în bucătărie, tot acolo ieşi ca preţ", spune o clujeancă.
“Am luat ceva specialităţi, dar şi prăjituri de casă. E mai practic. Şi cozonac cu mac şi nucă, pentru că sunt foarte bune. Dacă stai şi calculezi să şiţi că nu merită, că toate sunt scumpe, unt, margarină, ouă, la ce preţuri sunt", spune o altă doamnă care a luat prăjiturile gata făcute la cofetărie.
Cofetarii sunt şi ei încântaţi de faptul că doamnle cumpără tot mai des prăjituri gata făcute. Pentru a le atrage, patiserii au apelat la reţetele bunicii. Aceştia se laudă în perioada sărbătorilor cu vânzări aproape duble.
"Faţă de o zi obişnuită sunt mai multe cliente. Vânzările au crescut, în prag de sărbători, şi mai bine. Aş putea spune că au crescut cam cu 70-80%. Foarte bine se vând specialitatea casei, dar şi cozonacii, covrigeii, haioşele şi prăjiturile de casă tradiţionale", a declarat Ibi Fodor patiser-şef.
Pentru un kilogram de prăjituri, doamnele scot din buzunar aproximativ 30 de lei. Preţul oscilează în funcţie de prăjitură şi de gramaj. Cofetarii se aşteaptă ca de Revelion, vânzările să crească din nou.