Producătorul de medicamente Antibiotice Iaşi, deţinut de Ministerul Sănătăţii, şi-a propus ca în 2016 să ajungă la afaceri de 124 mil. euro, în creştere 77% cu comparativ cu nivelul de aproape 70 mil. euro aşteptat în acest an.
"Avem un plan de afaceri până în 2016 elaborat şi însuşit deja. Proiectul este ca până în 2016 Antibiotice să crească exporturile la peste 30 milioane de dolari (25 mil. euro - n.red.) şi în acelaşi timp ne-am dori să ajungem la 124 mil. euro cifra de afaceri", a spus Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi.
O direcţie de creştere pentru companie va fi reprezentată de lansarea de produse noi, portofoliul urmând să se mărească cu 30 de noi medicamente. "Activitatea este orientată şi spre creşterea gradului de ocupare actuală a capacităţilor de producţie", a mai spus Nani.
Antibiotice Iaşi se află pe locul 11 în topul celor mai mari jucător din industria de me¬di¬ca¬men¬te, cu o cotă de piaţă de 2,5% în perioada oc¬tom¬brie 2011 - septembrie 2012, potrivit da¬telor companiei de analiză şi studii de piaţă Ce-gedim România.
Compania este controlată de către Minis¬terul Să¬nătăţii şi este una dintre puţinele firme de stat care au reuşit să se menţină pe profit şi să-şi extindă ex¬por¬turile, în condiţiile în care alte firme de stat, cum ar fi spre exemplu Oltchim, se zbat în pierderi şi aşteap¬tă de la stat so¬luţii pentru reluarea producţiei.
Fabrica a fost construită la Iaşi între 1953 şi 1955, numele de la acea vreme fiind Fabrica Chi¬mică nr. 2, şi a fost prima fabrică din sud-estul Europei care a produs pe¬nicilina (sub¬stan¬ţa activă). Sub numele de An¬ti¬bio¬tice funcţionează din 1959. În anii '80, fabrica exporta 50% din producţie (substanţe active), perioadă în care au fost înregistrate 44 de brevete de invenţie în domeniul farmaceutic. În 1997 este listată la categoria I a Bursei, unde în prezent ar