Ajunul Craciunului-Foto:ziaruldeiasi.ro Nasterea Domnului este anuntata in lume de crestini prin colinde, primii care pornesc cu colindatul, in dimineata de Ajun, fiind copiii si tinerii Ajunul Craciunului este ultima zi de post din Postul Nasterii Domnului. Acest post, care incepe in ziua de 15 noiembrie si se incheie in ziua de 24 decembrie, ne aduce aminte de patriarhii si dreptii Vechiului Testament, care au petrecut timp indelungat, in post si rugaciune, asteptand venirea lui Mesia, Mantuitorul lumii. Daca primele 39 de zile ale acestui post sunt mai usoare, din punct de vedere alimentar, intre ele existand mai multe zile in care Parintii Bisericii au randuit "dezlegare la peste", cea de-a patruzecea zi a postului este una de aspra postire, adica de ajunare.
Obiceiul de a ajuna in aceasta ultima zi a postului este consemnat inca din secolul al IV-lea. Astfel, in ajunul Craciunului, fiecare credincios ajuneaza dupa putere, pana la Ceasul al IX-lea (ora 15.00), nimic mancand.
In unele zone, credinciosii ajuneaza pana mai tarziu, asteptand rasaritul luceafarului de seara, in amintirea stelei care a vestit magilor Nasterea Domnului. Dupa ceasul pranzului, spre seara, se obisnuieste sa se manance grau fiert, amestecat cu fructe si miere, in amintirea postului Prorocului Daniel si al celor trei tineri din Babilon (Daniel 1, 5-16).
In cultura occidentala, Ajunul Craciunului este aniversat pe 24 decembrie. Cu toate acestea biserica copta, sarba, rusa, macedoneana si ortodoxa gregoriana precum si biserica ortodoxa a Ierusalimului, folosesc calendarul iulian, care este in acest moment cu 13 zile in urma calendarului gregorian, asa ca pentru adeptii acestor Biserici, Ajunul Craciunului coincide cu 6 ianuarie a urmatorului an in calendarul gregorian.
Ajunul Craciunului, zi de colindat Nasterea Domnului este anuntata in lume de