Mai sunt putine zile pana la inceperea sarbatorilor de iarna si, pentru ca tot trebuie sa iesi sa faci aprovizionarea, n-ar fi rau ca pe lista de cumparaturi sa mai adaugi si numele catorva produse absolut necesare in perioada sarbatorilor cand pot sa apara unele mici disconforturi care sa-ti strice bune dispozitie specifica acelor zile.
Otetul de mere, folosit, de regula, la salate, cand nu ai lamaie in casa, poate fi un leac de neegalat la nevoie. Daca ai facut diaree bea, din ora in ora, cate un pahar de apa calda la temperatura corpului in care ai pus o lingura de otet de miere.
In caz de febra, dureri in gat, nas infundat, fa frectie cu otet de mere cald, pune-ti comprese cu otet de mere pe piept sau la gat, sau inhaleaza aburii fierbinti de la otetul fiert. Te vei simti indata mai bine si nu va fi nevoie sa apelezi la dulapiorul cu medicamente.
Ceaiul verde se recomanda in caz de balonare si constipatie. Se poate bea dimineata un ceai din doua pliculete de planta si dupa amiaza, pana in ora 4, un alt ceai, dintr-un pliculet. Pentru mai multa eficienta, ceaiul se bea indulcit cu miere de albine si cat se poate de fierbinte. Evita apa minerala care, consumata frecvent, constipa si baloneaza.
Galbenelele sunt recunoscute pentru tratarea bolilor de stomac si ficat dar si pentru cicatrizarea ranilor, avand un puternic efect antiseptic si antiinflamator. In acest caz, o cana de ceai de galbenele te-ar putea ajuta.
Infuzia de galbenele se prepara turnand o cana de apa fierbinte peste o lingurita de planta uscata si maruntita sau un plic de planta. Se acopera vasul pentru cateva minute, se strecoara, daca e nevoie, si se bea cald, de regula neindulcit, cu inghitituri mici, pe parcursul a 10 - 15 minute. La nevoie se pot bea doua - trei cani de ceai pe zi.
Bitter-ul suedez, produs suta la suta natural, este un medicament care p