De sarbatori, romanii doresc sa aiba masa incarcata cu de toate, chiar daca in cursul anului au vietuit, uneori, in lipsuri. Bineinteles, ca de pe masa sarbatorilor de iarna nu trebuie sa lipseasca gustarile traditionale din carne de porc. Dintre acestea, un loc aparte il ocupa raciturile din porc.
In general, romanii asociaza sarbatorile de iarna cu atmosfera colindelor, o atmosfera de veselie si voie buna, specific acestei perioade de sfarsit de an. Printre gustarile traditionale din carne de porc mai pot fi mentionate: soriciul, toba, carnatii, caltabosul, sarmalele, slanina, ciorba de perisoare, ciorba de potroace si nelipsita friptura de porc.
Piftia de porc ramane una din gustarile traditionale din carne de porc ce nu trebuie sa lipseasca de pe masa, in toata perioada sarbatorilor, in special, in ziua Cracunului. Prin modul ei de preparare, prin timpul alocat acesteia, prin rafinamentul, dar mai ales prin gustul delicious al acesteia, raciturile, cum i se mai spune in mod popular, se constituie intr-o delicatesa a sarbatorilor de iarna.
Iata un mod traditional al prepararii piftiei de porc:
Raciturile se pregatesc din capatana, ureche, picioare si ciolane de porc care au proprietatea de a inchega piftia. Gospodinele pregatesc mai intai picioarele, capatana si urechea prin taierea acestora in doua sau patru bucati, prin curatarea lor foarte bine si daca a mai ramas ceva par se parlese la flacara de la aragaz. Dupa aceasta se trec prin una-doua ape fierbinti, apoi se pune la fiert intr-o oala mai mare, in functie de numarul portiilor dorite, punand o lingura de sare, dupa gust, avand grija ca apa din oala sa treaca cu 2-3 degete peste nivelul carnii. Dupa preferinte, se poate adauga si 200-300 de grame de sorici.
Se fierbe in aceasta compozitie, circa 3-4 ore la foc mic si nu se mai completeaza cu apa. Pi