Pentru al zecelea an consecutiv, piţărăii din satele de lângă Petroşani au umplut din nou străzile munciipiului şi au vestit naşterea Mântuitorului. Apoi s-au adunat în Parcul „Carol Schreter”, acolo unde gazde le-au fost, ca de fiecare dată în ultimii ani, edilii din Petroşani.
Parcul „Carol Scheretr din Petroşani a răsunat, din nou, de colindul piţărăilor, primii vestitori ai naşterii lui Isus Hristos, iar asta pentru al zecelea an consecutiv. Binecuvântaţi de preot, încă de dimineaţă, cetele de colindători au pornit pe străzile din Petroşani, în căruţe sau caleşti trase de mândri cai, împodobiţi de sărbătoare, iar apoi s-au strâns în Parcul central. acolo unde gazde le-au fost, ca de fiecare dată, edilii din municipiul Petroşani. Iar primarul i- lăudat că sunt păstrătorii tradiţiilor, pe care le duc cu sfinţenie mai departe. „Vrewau să ştiţi că noi, cei din Valea Jiului şi în special dumneavoastră, momârlanii, sunteţi poate cei mai frumoşi din această ţară prin simplitatea, prin deschiderea şi prin dăruirea pe care dumneavoastră o aveţi, dar şi prin ceea ce oferiţi nouă celorlalţi, prin modul dvs. de viaţă şi de muncă. Eu nu pot decât să mă bucur că sunt primarul dumneavoastră, ceea ce pe mine mă obligă foarte mult”, le-a spus colindătorilor primarul Tiberiu Iacob – Ridzi. În parc, au fost prezente cete de colindători din Slătinioara, de pe strada Coasta, din Dâlja, Livezeni sau Sălătruc. Pentru momârlani păstrarea tradiţiilor este sfântă. „Aceste tradiţii sunt foarte importante pentru noi, pentru că le primim de la bunici , de la strămoşii noştri, de al toţi înaintaşii noştri”, a declarat Dorel Călina, unul dintre liderii cetelor de colindători, supranumit şi „primarul momârlanilor”.
Obiceiul Piţărăilor este păstrat în comunităţile de momârlani - populaţia băştinaşă din Valea Jiului - încă de pe vremea dacilor şi are ca semnificaţie sacrificiul adus D