Una dintre cele mai frumoase tradiţii de Crăciun păstrate până în prezent este scrisoarea adresată de copii chiar Moşului darnic. În aşteptarea cadourilor de sub brad, copiii din toată lumea îi fac Moşului o listă cu ceea ce şi-ar dori ei ca acesta să le aducă. Potrivit folclorului, scrisorile sunt trimise de părinţi prin poştă şi ajung la reşedinţa lui Moş Crăciun din Laponia. Astăzi însă, şi copiii ţin pasul cu tehnologia, iar tradiţionalele scrisori redactate cu pixul pe hârtie de prichindei care abia învaţă să „buchisească” alfabetul, sunt înlocuite cu scrisorile electronice, trimise online sau sms-urile care ajung astfel mai uşor la destinaţie.
12, 5 milioane de scrisori
Satul lui Moş Crăciun din Finlanda a fost înfiinţat în 1985 şi din acel an au fost primite peste 12,5 milioane de scrisori din peste 197 de ţări. De-a lungul anilor copiii din România i-au trimis şi ei Moşului peste 33.000 de scrisori cu rugăminţi de jucării. Obiceiul spune doar copiii cuminţi pot să scrie lui Moş Crăciun şi doar aşa vor putea primi darurile mult dorite. Una din tradiţiile nordice spune că scrisoarea va ajunge mai repede la Moş Crăciun dacă aceasta este arsă pentru că fumul va fi purtat către Polul Nord. În tradiţia americană, copiii lasă atât scrisori, cât şi un platou cu biscuiţi dulci şi lapte cald lângă brad pentru ca Moşul să se odihnească. În Anglia, tradiţia spune că cei mici trebuie să arunce scrisorile în sobă astfel ca dorinţele lor să iasă prin coş.
Scrisori de la micuţii clujeni
În România, tradiţia scrisorii adresată Moşului darnic a fosr reînviată după anii 90 atunci când a fost înlăturat Moş Gerilă. De atunci, sute de scrisori au fost expediate pe adresa „din buletin” a lui Moş Crăciun, Și anul acesta, micuţii din Cluj-Napoca s-au întrecut în redactarea scrisorilor speciale. C hiar dacă nu ştiu încă să scrie, micuţii din grupa mijlocie de la