Primele 15 companii cu capital integral românesc au avut anul trecut o cifră de afaceri totală de 9,1 miliarde euro. Un calcul simplu arată că acestea deţin circa 7% din PIB. O cifră impresionantă dacă ne raportăm la numărul de societăţi comerciale existent în România, dar şi la coloşii internaţionali care au intrat pe piaţă în ultimii 22 de ani. Care este cheia succesului şi cine sunt antreprenorii care au reuşit să bată multinaţionalele?
Mai bine de 55% din cele 9,1 miliarde de euro aparţine unor firme din energie. Cele mai mult de stat şi cu poziţii de monopol. Aşa că se explică uşor succesul pe care îl au. De fapt, aceste companii domină degajat topul, dar sunt şi companii din domeniul financiar , auto , al telecomunicaţiilor şi chiar mass media, cu capital privat autohton care şi-au făcut loc în această ierarhie. Dincolo de cifre, explicaţiile privind modul în care aceste companii îşi obţin veniturile ar putea lesne constitui studii de caz despre cum trebuie condusă o afacere şi de ce anume trebuie să te fereşti pentru a fi pe plus, atunci când tragi linie.
Lecţia nr. 1: grăbeşte-te încet
După ce ani la rând în top 3 s-au aflat bănci cu acţionariat străin, se pare că anul acesta roata s-a întors şi pe a treia poziţie a clasamentului a urcat CEC Bank, controlată de stat. Cu o cifră de afaceri de peste şapte miliarde de lei, CEC Bank a reuşit să păstreze anul trecut acelaşi număr de angajaţi ca în 2010 (6.552 de persoane), în contextul în care multe bănci mari au făcut disponibilizări.
Este şi liderul topului companiilor cu capital autotohton, chiar dacă şi în acest caz vorbim despre o companie de stat. Banca a profitat din plin de reducerea apetitului pentru creditare al marilor jucători tradiţionali şi într-un context economic dominat de incertitudini, s-a concentrat asupra finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii. @N_