Senatul Romaniei. Inainte de comunism, un organism reprezentativ al elitelor politice si culturale romanesti, acum un loc in care regasim politicieni condamnati, anchetati, acuzati de incompatibilitate sau de traseism.
"Actuala conducere politica a tarii ar trebui sa tina seama de experienta istorica", subliniaza prof. univ.dr. Ioan Scurtu in cartea sa "Istoria Senatului Romaniei", din care citam urmatorul fragment: "Adevarata reformare a statului (de fapt a institutiilor statului) trebuie sa conduca la sporirea calitativa a factorilor de decizie, la cresterea responsabilitatii lor, bazata pe profesionalism, competenta si autentic patriotism".
Elita politica, militara si culturala a Romaniei
Ne intrebam cati dintre alegatorii romani stiu ca, inainte de perioada comunista, din Senatul Romaniei faceau parte capii bisericii, ai armatei sau presedintele Academiei Romaniei.
De exemplu, in conformitate cu Legea fundamentala din 1923 deveneau senatori de drept, printre altii, fostii presedinti ai Consiliului de Ministri, fostii ministri cu o vechime de cel putin sase ani sau opt sesiuni ordinare, fostii senatori si deputati alesi in cel putin zece legislaturi sau fostii prim-presedinti ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
De asemenea, in Senat regaseam pe vremuri si elita Armatei Romane - "generalii in rezerva si in retragere care au exercitat comanda unei armate in fata inamicului ca titulari timp de cel putin trei luni si cei care au indeplinit functia de sef al Marelui Stat Major "- dar si fostii presedinti ai Adunarilor din Chisinau, Cernauti si Alba Iulia, "care au declarat unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu patria-mama".
In plus, existau, pe langa senatorii alesi prin vot universal si senatori alesi de anumite colectivitati, de exemplu cate un senator din partea Universitatilor di