O vizita la medic poate declansa un adevarat cosmar birocratic pentru angajatul care afla cu stupoare ca nu mai este asigurat, pentru ca angajatorul „a omis“ sa vireze banii la ANAF.
Ingrijorata de o durere de cap care nu mai ceda, Alexandra Dimofte s-a hotarat sa mearga la doctor. In loc sa gaseasca o rezolvare, vizita la medicul de familie i-a adus si mai multe dureri de cap: a aflat cu uimire ca nu mai figureaza in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) ca asigurata de peste sase luni, desi este angajata. Existau doua posibilitati: in cel mai fericit caz, una dintre numeroasele erori ale SIUI, iar in cel mai rau caz, nevirarea contributiei pentru sanatate, de 10,7% din salariul brut, de catre angajator, care in acest caz era o agentie de publicitate.
Din pacate, adevarata este cea de-a doua varianta, in care angajatorul nu i-a platit Alexandrei contributia pentru sanatate, desi a retinut sumele respective din salariul ei. Pentru ca nu mai figureaza ca asigurata, nu poate beneficia decat de anumite servicii medicale minimale. „Cei mai multi angajati afla numai cand merg la doctor ca de fapt nu sunt asigurati, pentru ca acesta ii cauta in SIUI. Cat timp nu este asigurat, pacientul nu poate primi decat servicii din pachetul minimal, care acopera urgențele si bolile infecto-contagioase“, spune presedinta Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), Rodica Tanasescu. Cu alte cuvinte, in aceasta situatile nu se aplica principiul conform caruia cel ce nu greseste nu trebuie sa plateasca, pentru ca de acum incolo incepe o adevarata epopee, presarata cu adeverinte, stampile si timp pierdut la cozi.
Integral pe capital.ro
Foto: medicalnet.ro Tag-uri: neplata, CAS, sanatate
O vizita la medic poate declansa un adevarat cosmar birocratic pentru angajatul care afla cu stupoare ca nu mai este asigurat, pentru ca angajatorul „a omis“