Una dintre cele mai păstrate tradiţii de Crăciun este împodobirea bradului. obiceiul împodobirii bradului este preluat de la germani. Înainte să devină un simbol al Crăciunului, bradul se împodobea la înmormântări în secolul al 19-lea. De atunci, îmbodobirea bradului a suferit o serie de schimbări, fructele, lumânările şi florile din hârtie fiind înlocuite cu globuri.
Muzeograful Laura Pop, din cadrul Muzeului de Etnografie din Târgu Mureş a declarat că împodobirea bradului este o tradiţie păgână pe care o asociem cu sărbătoarea Crăciunului. Obiceiul împodobirii bradului este o tradiţie preluată de la germani, potrivit sursei citate. În urmă cu două secole doar familiile bogate împodobeau bradul, iar cu timpul pomul de Crăciun a ajuns şi în casele persoanelor de rând.
“Petre Ispirescu spunea la Bucureşti că a văzut pe când era copil un brad într-o casă de oameni bogaţi şi nu ştia de înseamnă. El a crezut că e un brad de mort pentru că la noi se împodobea bradul la înmormântare”, a declarat Laura Pop.
Chiar şi globurile au povestea lor. Un tânăr sticlar a început să confecţioneze globuri care să semene cu merele, fiind un om sărac care nu ăşi permitea să îmbodobească pomul de Crăciun.
„Se spune că un tânăr sticlar foarte sărac, nu avea mere şi nuci cu ce să îşi împodobească bradul de Crăciun şi atunci s-a gândit să facă aceste globuri de Crăciun. Din această zonă au început să se râspândească îm întreaga Europă. Bradul veşnic verde înseamnă veşnicia, nemurirea şi tocmai de aceea se foloseşte cel mai probabil în această perioadă. Este un mare prilej de bucurie pentru cei care se adună în jurul lui”, a declarat muzeograful.
Globurile si decoratiunile reprezinta speranta de reinnoire, iar beteala aurie şi argintie simbolizează părul zânelor bune.