News Noile norme privind asigurările RCA nu aduc schimbări majore, dar unele prevederi şi o mai strictă supraveghere a pieţei s-ar putea resimţi printr-o creştere semnificativă a tarifelor.
În cele din urmă, din noile norme privind asigurările de răspundere civilă auto a dispărut obligativitatea specificării unei marje de profit, aşa cum se vehicula într-o primă variantă, tarifele trebuind calculate la fel ca anul trecut. Adică, astfel încât asigurătorii să garanteze permanent acoperirea obligaţiilor ce decurg din contractele de asigurare, rezervele tehnice de daună, precum şi cheltuielile de funcţionare, ceea ce este echivalent cu o marjă de profit de cel puţin 0%.
Numai dacă s-ar respecta această prevedere tarifele medii pe RCA ar trebui să crească cu peste 40%, pentru a fi acoperită rata combinată a daunei. Un studiu care include toate ţările membre ale Uniunii Europene relevă faptul că, în privinţa daunalităţii, România ocupă primul loc pe segmentul RCA, cu cea mai mare rată combinată a daunei, de 146%.
„În esenţă, noile norme RCA nu sunt de natură să producă mişcări spectaculoase în tarifele asigurătorilor. Totuşi, faptul că aceştia va trebui să probeze permanent către supraveghetor că rata daunei combinată a acestui produs este de cel mult 100%, în mod normal, ar trebui să ducă la o majorare substanţială pe piaţă a primelor de asigurare RCA. Presupunând ca piaţa va acţiona în sensul respectării acestei prevederi, anul 2013 va inaugura competiţia în tehnici de pricing în detrimentul concurenţei prin dumping“, spune Costin Tabacu, director tarifare şi dezvoltare produse, Groupama Asigurări.
Citeşte mai mult pe Capital.ro
News Noile norme privind asigurările RCA nu aduc schimbări majore, dar unele prevederi şi o mai strictă supraveghere a pieţei s-ar putea resimţi printr-o creştere semnificativă a tarifel