Întreaga lume ar trebui să se pregătească pentru o creştere uriaşă a preţurilor alimentelor, din cauza recoltelor extrem de slabe. Şi asta ar urma să se întâmple pe terme scurt, adică chiar din 2013, conform unei analize publicate de cotidianul britanic "The Telegraph".
Această criză globala este determinată, în principal, de scumpirea grâului şi a plantelor din care se fac uleiurile, scumpire care este un efect direct al secetei. Recolta strânsă de americani este cea mai mică din 1936, iar cele din Rusia şi America Latină au fost la fel de mult afectate de secetă.
Mai mult decât atât, departamentul de analiză al băncii olandeze Rabobank apreciază că până în iunie 2013 produsele agricole vor fi mai scumpe cu minim 15 puncte procentuale.
"În 2013 economia globală va reintra într-o perioadă de creştere a inflaţiei, deoarece rezervele de grâne şi uleiuri au ajuns la niveluri extrem de joase", se arată într-o analiză a Rabobank.
Cu toate acestea, bancherii olandezi apreciază că impactul asupra consumatorului va fi unul mai limitat decât cel din perioada crizei alimentare din 2008, când culturile afectate au fost cele de orez şi grâu.
Rabobank mai notează că, în 2012, recoltele lovite de secetă sunt mai ales cele destinate hrănirii animalelor, cum ar fi porumbul şi soia. Iar asta s-ar putea traduce într-o creştere a preţurilor la carne, fie că vorbim despre porc, vită sau pui.
Pe termen mai lung , veştile sunt chiar mai proaste. Într-un raport publicat în septembrie, organizaţia umanitară Oxfam consideră ca efectele încălzirii climatice sunt subestimate fiindcă "schimbările evoluţiei lente a temperaturilor medii şi schemele de precipitaţii", global defavorabile agriculturii, vor dubla pierderile culturilor cauzate de fenomene meteorologice extreme, mai frecvente şi mai intense.
În 2030, apreciaz