Românii plătesc mai mult anul acesta pentru a cumpăra alimentele care urmează să fie pregătite pentru masa de Crăciun şi pentru cea de Revelion. Astfel, dacă în urmă cu un an ei cumpărau din pieţe carnea de porc, în medie, cu 13,5 lei - 14 lei/kg, în 2012 trebuie să scoată din buzunar între 14 lei şi 15 lei/kg, potrivit datelor făcute publice de către reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Şi preţul cărnii de vită a crescut faţă de luna decembrie a anului trecut, aceasta putând fi achiziţionată cu până la 24 lei/kg în unele pieţe din România. În schimb, chiar dacă la nivel naţional kilogramul de varză s-a scumpit cu până la 1 leu în ultimul an, bucureştenii vor plăti mai puţin în 2012 decât în 2011 pentru aceeaşi cantitate de varză.
De asemenea, dacă anul trecut înainte de Crăciun în judeţul Maramureş ouăle se comercializau la cele mai mari preţuri, anul acesta cele mai scumpe sunt în judeţele Neamţ şi Iaşi. În cele două judeţe un ou se vinde cu până la 1,5 lei.
Cartofii scoşi la vânzare pe tarabele din pieţe costă şi ei mai mult decât în 2011 când aceştia se vindeau cu cel mult 2 lei/kg, în timp ce preţul merelor a scăzut în ultimul an ajungând să coste cel mult 5,5 lei/kg.
Cât costă cârnaţii, cozonacul, toba, şampania şi vinul în hipermarketurile din România
Românii care aleg să facă ultimele cumpărături înainte de sărbătorile de iarnă din hipermarketurile din ţară trebuie să scoată din buzunar între 14,49 lei şi 15,99 lei în cazul în care vor să cumpere un kilogram de cârnaţi din carne de porc, potrivit ofertelor afişate în magazinele celor mai mari lanţuri comerciale.
Cozonacii cu nucă şi cacaocostă şi ei între 4,99 lei şi 7,49 lei (500 de grame), iar cei care vor ca pe masa de Crăciun să aibă sortimente din acest produs care conţin ingrediente mai speciale, precum cireşele sau ciocolata, t