Element de culoare pe masa nuntasilor, cosuletul din susan cu zahar este marca inregistrata a unei iesence. Maria Perju face astfel de cosulete de aproape 35 de ani si a obtinut dreptul de proprietate intelectuala asupra produsului. Brevetul primit de la OSIM nu-i protejeaza insa produsul de piraterie.
Cu zahar Un pumn de susan si cateva linguri de zahar se transforma in mainile Maria Perju intr-un cosulet care este, apoi, umplut cu fursecuri. „Lucram la Laboratorul Central de Cofetarie din Pacurari cand am constatat ca se pot face diverse modele din susan”, explica femeia. In 1992 si-a infiintat propria firma, cu care a facut la inceput doar distributie, iar din anul 2000 a inceput productia produselor de patiserie si cofetarie. Cosuletul cu susan l-a inregistrat la OSIM la sugestia unor prieteni si, pana acum, demersul nu i-a fost de mare ajutor.
Piraterie Chiar daca respectivul cosulet este „marca inregistrata”, el este fabricat pe scara larga de multe cofetarii din tara si chiar din Iasi. „Cum vad produsul, trimit cate o scrisoare celui care l-a facut si ii atrag atentia ca am brevet pe cosulet. De multe ori am primit telefoane de la ei, inclusiv cu amenintari”, spune Maria Perju. Initial, inregistrarea produsului la OSIM i s-a parut un demers inutil si costisitor. „Banii ingopati in hartii nu se intorc. Cei bagati in materii prime se intorc si produc alti bani”, explica Perju mecanismul. Maria Perju are o dexteritate uimitoare. Face cate un cosulet la fiecare 10 minute
Lucreaza manual Cosuletele din susan sunt lucrate exclusiv manual, dupa o reteta pe care o vrea secreta. „Folosim doar zahar si susan, fara coloranti, premixuri sau alte minuni din acestea”. Ca medie, in trei ore, din mainile cofetarului ies 15 cosulete care merg, in general, sa orneze mesele de la nunti sau cumetrii. Cosuletul in sine cantareste 130 de grame, dar el este u