Petrecerile de sarbatori se soldeaza, adesea, cu neplacuta mahmureala de a doua zi. Cele mai cunoscute remedii sunt zeama de varza si ciorba cat mai acra. Specialistii sustin ca mahmureala poate fi combatuta prin vitaminizare si hidratare, si contesta proverbul „cui pe cui se scoate”. 7est a facut o sinteza a celor mai moderne metode de combatere a mahmurelii.
Consumul de cafea, unul din clasicele metode antimahmureala, nu e tocmai recomandat de medici
Exista o explicatie Greata, durerile de cap si fotofobia sunt cauzate de o serie de factori explicati medical. Astfel, alcoolul poate ingreuna capacitatea ficatului de metaboliza glucoza, fapt care produce o stare de oboseala constanta si lipsa puterii de concentrare. Cea mai importanta toxina produsa de prezenta alcoolului in sange, acetaldehida, poate duce la dureri de cap, greata sau chiar varsaturi. Unul dintre cei mai cunoscuti nutritionisti romani, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a lansat chiar un set de sfaturi pentru petrecareti, astfel incat mahmureala sa nu apara sau sa fie eliminata usor. El recomanda consumarea unor alimente greu digerabile inainte de consumul de alcool si neamestecarea bauturilor.
Remediu de la farmacie Cei care au depasit limita in consumul de alcool si sunt mahmuri au la dispozitie varianta farmaceutica a „dregerii”. Pentru doar 10 - 11 lei, se pot cumpara plicuri de Alcovit, un compus care, potrivit producatorului, previne aparitia mahmurelii. Alcovit este un complex de vitamine, silicati minerali naturali si antioxidanti, care inlocuieste pierderea de vitamine si minerale cauzata de consumul de alcool, inlaturand totodata senzatia de mahmureala. Producatorul german sustine ca un plic trebuie dizolvat in apa plata si recomanda administrarea atat inainte, in timpul sau dupa consumul de bauturi alcoolice. Fiola elimina greata Un remediu mai ieftin este Parapharm