Palestinienii din Betleem au două motive de bucurie anul acesta: Naşterea Domnului şi recunoaşterea Palestinei la ONU ca stat observator nemembru. Crăciunul a fost marcat în Palestina prin ceremonii solemne, în care înalţii prelaţi s-au rugat pacea şi securitatea tuturor, dar mai ales a ţărilor din Orientul Mijlociu. Acelaşi îndemn la pace l-a transmis şi Papa, care a cerut „creştinilor şi musulmanilor să-şi construiască împreună ţările lor”.
Regiune autonomă a Cisiordaniei, Betleemul a sărbătorit primul său Crăciun după ce a fost inclus în Patrimoniul Mondial al UNESCO şi după ce ONU a recunoscut Palestina ca stat observator nemembru.
Biserica Naşterii Domnului şi traseul pelerinajului de la Betleem au fost incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO, în pofida opoziţiei Israelului şi Statelor Unite ale Americii, în luna iunie a acestui, un pas înainte considerat drept istoric de palestinieni.
La exact 65 de ani după adoptarea la ONU a planului de împărţire a Palestinei, pe 29 noiembrie 1947, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a obţinut o mare victorie diplomatică: Palestina a fost recunoscută drept stat observator nemembru în cadrul Naţiunilor Unite.
Patriarhul latin al Ierusalimului, arhiepiscopul Fouad Twal, flancat de de trupele de pază palestiniene purtând cimpoaie a păşit în leagănul creştinătăţii, salutând pelerinii adunaţi la Betleem şi mulţumind în mod public pentru succesele obţinute de Palestina.
„Din acest loc sfânt, îi invit pe politicieni şi pe oamenii de bună credinţă să lucreze cu hotărâre pentru un proiect de pace şi reconciliere, care cuprinde Palestina şi Israelul şi acest Orient Mijlociu însângerat (...) Bucuria noastră creşte, pentru că, în timp sărbătorim Naşterea lui Iisus, sărbătorim şi naşterea statului palestinian. Acest stat are nevoie de bărbaţi şi de lideri, de bună voinţă şi unitat