O călătorie virtuală care să vă ajute să o pregătiţi pe cea reală. Săptămâna asta mergem în capitala lavandei: Sault. Când spui Provence te gândeşti la lavandă. Iar dacă ai curiozitatea să cauţi pe Google Images poze din Provence cele mai multe vor fi lila. De sute de ani regiunea şi mica plantă lila, mov sau albastră, în funcţie de cât e de înflorită, sunt legate una de alta.
Franţa e unul dintre principalii producători de lavandă din lume, dacă nu o fi chiar primul, deşi ştiu că în ultimii aproximativ 10 ani producţia a scăzut simţitor. Solul de Provence, arid şi pietros, şi soarele care îşi varsă razele din belşug peste sudul Franţei, sunt tot ce îi trebuie delicatei flori cu miros îmbietor.
Lanurile, incredibil de frumoase, nu adună doar mii şi mii de albine ci şi milioane de turişti. Deşi e o simplă plantă, mică, firavă, credeţi-mă e nespus de frumoasă. Poate nu e atât de grozavă de una singură, sau în câteva rânduri, dar când vezi lanurile parcă nesfârşite, rânduri, rânduri de mov, e altceva. Şi cum miroase....Chiar dacă nu zăresti câmpul îl simţi de la depărtare.
Anul acesta a fost prima oară când am văzut şi eu lanurile înflorite. Vara trecută le-am ratat, cam pe la jumătatea lui iulie, începutul lui august, producătorii încep să taie mănunchiurile de flori, unele rezistă până la sfârşitul lunii august, depinde pentru ce e folosită lavanda.
Sault, între muntele Ventoux şi regiunea Luberon, e una dintre capitalele lavandei. Micul sat stă pe deal, ca pe un tron, la peste 700 de metri altitudine, iar la picioarele lui se întind rânduri de levănţică. Vă sfătuiesc să treceţi pe la oficiul de turism, se organizează periodic plecări pe rutele lavandei, printre lanuri, la ferme sau la fabrici.
Şi după ce vă săturaţi de lavandă, dacă e posibil acest lucru, daţi o raită şi prin sat. E foarte