Economia mondiala ar beneficia de un adevarat impuls daca mai multe femei ar intra in campul muncii, potrivit expertilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).
O reducere cu 50 la suta a diferentei dintre barbati si femei in ceea ce priveste rata de activitate ar trebui sa conduca la o crestere a produsului intern brut pe locuitor de 0,3 la suta sau chiar de 0,6 la suta in cazul unei convergente totale pana in 2030, se arata intr-un raport OCDE.
Astfel, in 20 de ani, ar reiesi o crestere totala de 12 la suta a produsului intern brut, potrivit calculelor economistilor OCDE.
Tara care ar beneficia cel mai mult de scaderea diferentei intre femeile si barbatii din campul muncii ar fi Italia, unde acest ecart este foarte ridicat. In acest caz, PIB-ul s-ar majora cu 22,5 la suta in doua decenii.
Italia ar fi urmata de Coreea de Sud, Grecia, Ungaria si Japonia. In Franta, cresterea ar fi mai modesta, de 9,4 la suta, relateaza Le Monde.
Pentru a se ajunge la aceasta crestere, trebuie indeplinite mai multe conditii. Impartirea sarcinilor intr-o familie trebuie sa fie mai echitabila, avand in vedere ca, in termeni reali, femeile muncesc mai mult decat barbatii, la nivel mondial, chiar daca nu sunt remunerate.
India si Portugalia detin recordul negativ pentru cea mai mare inegalitate intre munca depusa de femei si cea depusa de barbati, in defavoarea femeilor. Franta reprezinta media la nivelul tarilor membre OCDE. In schimb, in Germania si Marea Britanie munca depusa de cele doua sexe se repartizeaza in mod echilibrat. In cele doua tari, cresterea nivelul de munca neremunerata depusa de femei este echivalata de cresterea muncii suplimentare remunerate depusa de barbati. Cu alte cuvinte, daca o femeie depune mai mult efort acasa, de exemplu, barbatul lucreaza mai mult la serviciu. @N_