Vâscul este simbol al păcii şi bucuriei. Tradiţia spune că aduce noroc dacă este pus la intrarea în casă de Crăciun şi Revelion. Clujenii nu s-au înghesuit însă la tarabele cu vâsc, iar cei care au cumpărat au negociat la sânge preţul.
Vâscul, o plantă parazit care creşte în copaci, a devenit un simbol al Sărbătorilor de iarnă. Obiceiul decorării caselor cu vâsc datează din perioada celţilor şi a fost importat de câţiva ani şi de români.
"Este o plantă cu puteri magice deosebite, care aduce în casă de Anul Nou fertilitate, aduce fecunditate, sănătate, mult noroc, deşi este o plantă parazit", explică Aurel Bodiu, etnoog.
Comercianţii de vâsc au împânzit trotuarele şi străzile din preajma pieţelor din Cluj-Napoca. Clienţii sunt însă puţini şi se târguiesc la sânge. "Foarte slabă este vânzarea. De Sărbători, de Revelion se vinde vâscul. Acuma, slab de tot", explică un vânzător.
Vâscul are şi efecte terapeutice şi poate fi folosit ca tratament pentru mai multe afecţiuni, cum ar fi astmul, tusea sau ateroscleroza.