Judeţul Maramureş apare şi el cu cele 8 biserici de lemn în lista monumentelor de importanţă mondială. Bisericile de lemn din Maramureş sunt pe aceeaşi listă cu Piaţa Roşie din Moscova, cu Lacul Baikal sau cu Parcul Naţional Yellowstone, ca să enumerăm, numai 3 dintre mult mai cunoscutele monumente aflate pe acea listă UNESCO.
Potrivit informaţiilor furnizate de către Direcţia de Cultură Maramureş, prin vocea directorului Ioan Marchiş, cele 8 biserici au fost alese cu intenţia de a scoate la iveală principalele caracteristici ale bisericilor de lemn din această regiune: şase dintre ele definesc biserica maramureşeană clasică, una (cea de la Rogoz), reprezintă bisericile de tip nord transilvan şi una (cea de la Plopiş), tranziţia între cele două.
„Bisericile de lemn din Maramureş reprezintă sinteza fericită dintre elemente de arhitectură majoră din Europa răsăriteană şi apuseană, la care se adaugă sinteza dintre planul de origine bizantină şi formele gotice care se înfăţişează sub forma unei arhitecturi originale autohtone. Construcţiile sunt realizate în lemn, conform sistemului Blockbau, după o tehnică tradiţională, ceea ce denotă o cunoaştere perfectă a materialului.
Ele reprezintă un tip aparte de construcţie în contextul bisericilor de lemn din România, implicit din Europa, prin supraînălţarea în zona naosului şi în cea a pronaosului (de asemenea din cea a pridvorului în cazul în care acesta există), ceea ce a implicat apariţia acoperişului dublu; de aici rezultă o nouă dimensiune a corpului bisericii, clopotniţa de deasupra naosului, de influenţă gotică, deci având o realizarea tehnică de o mare virtuozitate; aceste dimensiuni impresionante şi stilul arhitectonic conferă bisericilor o linie inconfundabilă”, a subliniat Marchiş.
Vom începe o prezentare a bisericilor de lemn din Maramureş aflate în Patrimoniul Unesco. Prima dintre acestea este