În contextul discuţiilor privind schimbările climatice, cercetătorii au lansat recent noi avertismente privind creşterea temperaturilor în vestul Antarcticii, informează Daily Mail.
Potrivit unui studiu publicat de Universitatea de Stat din Ohio, temperaturile medii anuale înregistrate de staţia de cercetare Byrd din Antarctica de Vest au crescut cu 2,4 grade Celsius din anii '50 şi până în prezent. Acesta reprezintă una dintre cele mei rapide creşteri de pe planetă şi este de trei ori peste nivelul mediu.
“Vestul Antarcticii este una dintre regiunile cele mai afectate de schimbare, dar şi cea mai recentă de care ştim”, a declarat meteorologul David Bromwich.
Principala îngrijorare a specialiştilor este că această modificare va duce la accelerarea procesului de dezagregare, mai ales că topirea gheţarilor din regiune ar putea duce la creşterea nivelului mondial de apă cu peste 3 metri.
“Chiar dacă nu va genera în mod direct o pierdere a masei, suprafaţa ce se topeşte ar putea contribui în mod indrect la creşterea nivelului mării, prin slăbirea gheţarilor din vestul Antarcticii care restricţionează trecerea bucăţilor de gheaţă în ocean”, a explicat Bromwich.
Cele mai afectate de acest fenomen ar putea fi ţările joase, de la Bangladesh la Tuvalu, precum şi oraşele de coastă .
În ultimii 100 de ani, nivelul mării a crescut cu aproximativ 20 de centimetri, iar experţii estimează că în acest secol creşterea ar putea fi cuprinsă între 18 şi 59 de centimentri dacă topirea straturilor de gheaţă diin Groenlanda şi Antarctica îşi va menţine ritmul actual.
Fenomenul nu este însă singular, mai spun cercetătorii, şi alte zone din emisfera de nord fiind afectate. Astfel, în ultimii ani, mai multe bucăţi de gheaţă s-au prăbuşit în jurul Peninsulei Antarctice.
Potrivit lui Andrew Monaghan, co-autor al studiului şi cercetător