Bradul de Crăciun este unul din simbolurile acestei sărbători în epoca contemporană, dar această tradiţie nu a existat până în secolul a XVI-a.
Prima asociere a bradului cu Crăciunul vine din secolul al 7-lea de la Sfântul Boniface, când acesta a tăiat un brad ce era sacru pentru Thor pentru a demonstra sătenilor regiunii respective că zeii nordului nu există. Prin secolul al 15-lea, oamenii tăiau brazi şi îi decorau în casele lor cu fructe zaharisite, bomboane şi lumânări.
Împodobirea bradului de Crăciun modern a fost adusă de Martin Luther în anul 1500 când acesta umbla printr-o pădure de conifere acoperită de zăpadă, iar frumuseţea licăriri zăpezii pe crengile acestora l-au fascinat pur şi simplu. Prin urmare a adus unul acasă la el şi l-a împodobit cu lumânări pe care le-a aprins în onoarea naşterii lui Hristos.
Lucruri mai puţin cunoscute despre pomii de Crăciun.
1. Un brad de Crăciun autentic are nevoie de cel puţin 15 ani să crească, apoi fiind vândut în pieţe înaintea evenimentului mult aşteptat.
2. Peste 3 miliarde de brazi artificiali sunt vânduţi în fiecare an în SUA şi Marea Britanie
3. Molidul norvegian (Picea Abies) este unul dintre cei mai vechi copaci folosiţi pentru celebrarea Crăciunulu, dar aceştia nu îşi păstrează mult timp verdele, din cauza temperaturii din această perioadă.
4. Decoraţiunile de Crăciuni care reprezintă un coş de fructe sau con de conifere folosite la ornarea bradului simbolizează generozitatea şi urările de bine pentru cei străini
5. Decoraţiunile ce îl înfăţişează pe Moş Crăciun simbolizează bunăvoinţa, iar inimile iubirea adevărată pentru Dumnezeu.
6. Peste 100.000 de persoane sunt angajate part time sau full time în industria brazior de Crăciun.
7. Pomii de Crăciun pot eliminar polenul şi praful din aer, astfel că ajută la purificarea aerului în case în timpul Crăciunului