Pe drumul Călăraşi-Feteşti, la kilometrul 14, se află Schitul Coslogeni. Numele mănăstirii vine de la o veche cruce din piatră despre care s-a zvonit că e făcătoare de minuni. Chiar în inscripţia ei se spune că este o cruce „sfântă şi de viaţă făcătoare“.
Din 1738, de pe vremea domnitorului Constantin Mavrocordat, crucea se află la intrarea în satul Coslogeni din comuna Dichiseni, pe DN 3B Călăraşi - Feteşti. Legenda spune că aceasta se afla într-un car şi urma să ajungă la Feteşti. Pe câmp însă, carul a cedat, iar crucea nu a mai putut fi urnită din loc nici măcar cu cinci perechi de boi. De două secole şi jumătate, credincioşii n-au încetat să vină să se roage în acest loc, când au aflat că un copil mut, care păzea o turmă de oi, a început să vorbească, după ce s-a atins de cruce.
Mai mult decât atât, oamenii spun că aceasta a crescut, s-a înălţat şi doar cei care vin aici cu credinţă au parte de tămăduire. Nici până astăzi preoţii nu au reuşit să desluşească decât jumătate din mesajul scris, în slavona veche, pe Sfânta Cruce. Aşa s-a aflat că a fost ridicată de domnitorul Mavrocordat, în cinstea cuvioasei Parascheva.
„Împăcare sufletească inexplicabilă“
Credincioşi din toată ţara vin în număr mare la Crucea de leac, indiferent dacă este sau nu zi de sărbătoare. Elena Ibrain, 62 de ani, pensionară, din Călăraşi, spune că rugăciunile făcute aici îi ajută familia. „Merg destul de des la Crucea de leac. Întotdeauna am venit l slujba de Crăciun. Simt că rugăciunile făcute aici mă ajută şi am o împăcare sufletească inexplicabilă, după ce mă închin în această mănăstire. E o forţă divină care-mi dă putere să trec peste toate greutăţile şi necazurile“, ne-a spus femeia. Şi Călin Stanca, 76 de ani, pensionară crede că doar credinţa le-a mai rămas celor în vârstă. „De Izvorul Tămăduirii, când e hramul mănăstirii, vin cu multă bucurie la slujbă.