Nu toți credincioșii sărbătoresc Crăciunul convențional, cu brad, colinde și bucate tradiționale. Chiar și unele comunități creștine refuză să celebreze această sărbătoare pe care o consideră păgână.
1 /.
În general, creștinii sunt cei care sărbătoresc Crăciunul în adevăratul sens. Evreii au Hanuka, Sărbătorea Luminilor, când în loc de cozonac mănâncă gogoși. Unele comunități de adventiști sărbătoresc Crăciunul, chiar și cu brad împodobit și cadouri, însă pe masa lor nu se regăsesc bucate din porc și nici alcool. Familiile musulmane care trăiesc în comunități de creștini au preluat sărbătoarea și profită de ocazie pentru a le oferi copiilor cadouri.
CREȘTINĂTATE. Creștinii serbează Crăciunul pe 25 decembrie, iar cei de rit vechi- pe 6 ianuarie. Celebrarea Crăciunului în cadrul familiei are influențe catolice. Mai multe Biserici Creștine Protestante nu sărbătoresc Crăciunul, considerându-l o sărbătoare păgână. De altfel, la momentul reformei din 1560, Biserica Protestantă a refuzat celebrarea Crăciunului în felul în care o fac credincioșii catolici, preferând tradiția „Bradului lui Crăciun”, care ar simboliza Raiul primilor oameni, Adam și Eva.
Tradițiile diferă de la o țară la alta. În Spania, este așteptată cu mai mult entuziasm Ziua Regilor Magi (Epifania), din 6 ianuarie, moment în care se oferă daruri celor dragi, iar în Germania, se pun crengi de forsythia în vază să înflorească. În țările asiatice, unde sunt puțini creștini, Crăciunul are o însemnătate religioasă mult diminuată. Moș Crăciun este un fel de preot budist care împarte daruri copiilor, iar în Ajunul Crăciunului, tinerii serbează Ziua Îndrăgostiților.
Crăciunul a început să fie serbat de creștini pe 25 decembrie, după trei secole de la începutul misiunii de evanghelizare a apostolilor, începând cu secolul al IV-lea în Vest și cel de-al V-lea secol în Est. În primele două seco