După o zi obositoare la serviciu ori o plimbare mai lungă prin frig, vânt şi ninsoare, odată ajuns acasă, o cană de vin fiert, aromat cu mirodenii, de preferat piper şi scorţişoară, e tot ce poate fi mai bun pentru sănătate. Nu se ştie când şi cine a fiert vin pentru prima dată, dar se presupune că a făcut-o ca să vină în sprijinul persoanelor care munceau afară. Cu timpul, vinului fiert i s-a adăugat miere, apoi zahăr, după care s-au folosit şi mirodenii, pentru gust şi aromă. Vinul fiert – se preferă cel roşu – este antiseptic, încălzeşte, încurajează transpiraţia, scade febră şi grăbeşte vindecarea în caz răceală, gripă şi pneumonie. În plus, reduce inflamaţiile, este nutritiv şi revigorant, creşte pofta de mâncare, fiind ideal în anemii şi epuizare fizică sau psihică. Toate aceste calităţi se datorează zaharurilor, acizilor organici, glicerolului, compuşilor fenolici, aminoacizilor, vitaminelor, precum A, B1, B2, PP, şi mineralelor. La ţară, bunicile şi mamele dădeau, la masă, câte un păhăruţ de vin copiilor slabi, palizi, anemici, lipsiţi de pofta de mâncare. Dar vinul trebuie să fie natural, făcut în propria gospodărie. Strugurii roşii şi negri, ca şi vinul roşu, conţin resveratrol, un antioxidant puternic, capapil să fluidifice vasele de sânge şi să prevină deteriorarea lor, diminuând astfel trombozele. Vinul roşu, consumat regulat, cu deosebire în anotimpul rece, te ţine departe de infarct şi previne bolile de inimă. Studii recente au relevant faptul că resveratrolul, o minune de antioxidant, inhiba răspândirea celulelor canceroase. Băut în cantităţi rezonabile, că medicament, vinul roşu creşte valoarea colesterolului bun şi previne formarea celui rău, fiind totodată excelent pentru o digestie normală. Dacă-ţi place să te răsfeţi cu o cană de vin fiert, privind pe geam la iarnă zgribulită de afară, iată cum trebuie fiert vinul ca să-şi păstreze toate cal