Garda de Mediu Cluj a făcut luna aceasta controale suplimentare la rampa Pata Rât pentru a depista dacă se respectă dezia de la centru, de a nu se face depozitări în vechea groapă de gunoi.
Juriştii organismului de control în domeniul mediului de la Cluj au făcut plângeri penale împortiva conducerii societăţii Salprest Rampă care administrează groapa de gunoi a Clujului şi platforma temporară de stocare. Aceasta deoarece în urma verificărilor din decembrie s-a constatat că se depozitează în continuare deşeuri în rampa oraşului, închisă cu jandarmi în 2010.
Chiar dacă pe final de octombrie Garda de Mediu de la nivel central a sistat activitatea de depozitare a deşeurilor pe platforma temporară de societăţii Salprest Rampă de lângă vechea groapă de gunoi (sigilată din iulie 2010), la nivel local s-a găsit o soluţie de compromis. Salprest Rampă a atacat decizia Gărzii de Mediu şi, conform legii (Ordonanţei nr. 2 din 2001, art. 32. al. 3, după cum a informat încă de miercuri primăria) acesta se suspendă până la soluţionarea acţiunii de către instanţă.
Curtea de Apel Cluj a respins, la începutul lunii decembrie, contestaţia formulată de Salprest Rampă împotriva deciziei prin care Garda de Mediu de la centru a sistat depozitatea deşeurilor la Pata Rât, pe platforma temporară de stocare a societăţii. Decizia nu era definitivă şi putea fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în termen de cinci zile. Acest lucru s-a şi întâmplat.
Numai că, în decembrie, Garda de Mediu din Cluj a efectuat o serie de verificări la Pata Rât la vechea rampă (închisă în 2010) şi a constatat că societarea Salprest depozitează în continuare deşeuri şi pe vechea groapă de gunoi, nu doar pe platforma temporară. Conform Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, în 2009 groapa de gunoi de la Pata Rât însuma 9 ha, dar avea capacitatea de stoc