Sărbătorim Crăciunul în fiecare an, dar multe lucruri sunt mai puţin necunoscute. Unii le ştiu, dar merită amintite: ştiaţi că nu există o dată exactă pentru naşterea lui Iisus? Sau că germanii şi britanicii au jucat fotbal în ziua Crăciunului din 1914, între cele două linii ale frontului?
Când s-a născut Iisus?
Contrar cunoştinţelor generale şi Sărbătorilor, Biblia nu menţionează data de naştere a lui Iisus. Majoritatea istoricilor cred că de fapt Mântuitorul s-a născut primăvara. Dar în secolul IV, Biserica a decis să stabilească Crăciunul pe 25 decembrie, dată care coincidea cu sărbătoarea păgână a Saturnaliilor, scrie revista "Time".
Meciul de pe front
Multă vreme povestea a fost o legendă, dar o scrisoare a unui supravieţuitor a transformat-o în realitate. În Ajunul Crăciunului din 1914, în localitatea belgiană Ypres, soldaţii germani s-au ridicat din tranşee şi au început să cânte "Crăciun Fericit". Din fericire pentru britanici, nu era o ambuscadă, aşa că soldaţii au cântat la comun, şi-au împărţit mâncare şi ţigări şi au jucat fotbal.
Crăciunul ilegal
Între 1659 şi 1681, cei care sărbătoreau Crăciunul în Boston puteau fi amendaţi, deoarece sărbătoarea era ilegală. Crăciunul nu era atât de cunoscut şi atât de popular în Colonii, astfel că după războiul de independenţă, Congresul nu a stabilit că 25 decembrie e o sărbătoare şi o zi liberă. Astfel, prima sesiune a fost pe 25 decembrie 1789. Abia după un secol, Congresul a stabilit Crăciunul drept sărbătoare federală.
Primii brazi de Crăciun
Înainte de creştinare, germanii îşi decorau brazii pentru a da la o parte zilele întunecate ale solstiţiului de iarnă. Primii pomi de Crăciun au apărut la Strasbourg în secolul XVII, iar în Pennsylvania (SUA) au venit în 1820, odată cu primii germani sosiţi în America de Nord. În mome