Vinul şi ţuica fiartă sunt băuturile vedetă ale sezonului rece. Nutriţioniştii spun că aceste băuturi nu fac rău organismului, mai ales dacă sunt băute în cantităţi moderate. Medicul Mihaela Bilic a explicat pentru gândul că aceste băuturi pot fi comparate cu o cană de ceai, ţinând cont de faptul că prin fierbere alcoolul se evaporă.
Cu toate astea, medicul nutriţionist recomandă să evităm să exagerăm cu alcoolul, mai ales dacă ne desfăşurăm activităţile în aer liber. „Alcoolul răceşte organismul. Atunci când bem alcool avem senzaţia că acesta ne încălzeşte. Total greşit. Acest tip de băutură, indiferent dacă este tărie, vin sau bere, răceşte organismul. Circulaţia sângelui se intensifică în extremităţi şi centrul organismului se răceşte. Din cauza asta persoanele care stau foarte mult afară în frig, indiferent dacă muncesc sau dacă sunt la ski, ar fi bine să nu facă greşeala să bea alcool. În plus, alcoolul deshidratează”, punctează dr. Mihaela Bilic.
Întrebată care sunt beneficiile pe care alcoolul le aduce organismul în funcţie de sortiment, medicul a precizat că alcoolul rafinat, adică tăria, nu aduce niciun beneficiu corpului. „Băutura cea mai recomandată din punct de vedere medical este un pahar de vin pe zi. Alcoolul, prin definiţie, este un toxic pentru toate celulele. Cu toate acestea un paharul de vin, datorită strugurilor şi datorită antioxidanţilor, oferă organismului protecţie împotriva bolilor de inimă şi chiar împotriva cancerului. Cu o singură condiţie: dacă este băut în cantităţi limitate”, menţionează dr. Mihaela Bilic.
Aceasta completează că într-un pahar de vin contitatea de alcool este cuprinsă între 6 şi 10%, motiv pentru care această băutură nu poate fi comparată cu o băutură rafinată. „Într-un pahar de vin putem să avem şi beneficii pentru organism, în momentul în care optăm pentru o cană de vin fiert avem şi mai multe