Postul Craciunului, urmat de foarte multi crestini, poate aduce si insemnate probleme de sanatate celor care nu au deloc grija de cum sa se adapteze la imbelsugatele mese de dupa cele trei saptamani de abtinere. Din punct de vedere medical, postul este recomandat aproape oricui, exceptie fac femeile insarcinate, copiii si chiar adolescentii, precum si cei care sufera de diferite afectiuni. Pentru toti cei care se abtin de la bucate, postul inseamna o crestere a vitalitatii organismului, o imbunatatire a activitatii functiilor hepatice si a celei digestiva, dar si o buna detoxifiere a organismului.
Dar unul dintre cele mai grave pericole il reprezinta trecerea de la post, la traditionala masa imbelsugata a Sarbatorilor de iarna. Bucatele preparate dupa taierea porcului, puse pe masa de Craciun, prajiturile delicioase care ne ispitesc din 25 decembrie pana la Boboteaza, precum si bauturile alcoolice care nu lipsesc de la petrecerea de Revelion pot conduce la toxinfectii alimentare.
Daca tranzitia de la lipsa unei varietati in ceea ce priveste proteinele, a deficitului de vitamine, de fier si a excesului de carbohidrati la abundenta in alimentatie nu este realizata „ca la carte”, atunci problemele de sanatate pot strica atat Craciunul, cat si Revelionul. Nutritionistii avertizeaza in privinta realizarii line, pe parcursul a catorva zile (cel putin doua-trei zile), a trecerii de la alimentatia de post la cea „de Sarbatori”! Astfel, pentru ca preparatele traditionale de Craciun sa nu „pice greu” la stomac este indicat cunsumul unei proportii de 60% preparate vegetale si 40% mancare „de dulce”. Acest ucru inseamna ca, la o portie buna de ciulama de porc, este recomandat sa asezati pe masa si o salata dubla. Nu incepeti masa de Craciun direct cu mancare „grea”, ci mai degraba cu un antreu vegetal, pentru ca reusiti sa deschideti digestia cu alimente „u