Daca aţi recuperat de Crăciun ce aţi dat sau aţi luat cu împrumut, veţi avea toată avuţia în gospodărie, o spune o tradiţie păgână înrădăcinată din perioada romanilor. Acesta este numai una tradiţiile întâlnită în casele românilor în perioada Crăciunului. Colindatul, turca şi descolindatul, toate îşi au originile în tradiţii păgâne, fiecare obicei având o poveste.
Muzeograful Laura Pop de la Muzeul de Etnografie din Târgu Mureş ne-a povestit despre orginile şi tradiţiile de Crăciun.
Crăciunul datează din vremea romanilor sau chiar a tracilor, tradiţiile păgâne fiind preluate de creştini şi transformate în sărbătoarea naşterii lui Isus Hristos. "Este vorba de nişte tradiţii legate de solstiţiul de iarnă, tradiţii mai vechi, latine, greceşti. La noi se vorbeşte chiar de nişte tradiţii ale unor ritualuri din perioada tracilor. Tradiţii păgâne preluate de creştini şi transformate în sărbătoare a naşterii lui Isus Hristos", a declarat muzeograful.
Colindatul şi descolindatul sunt tradiţii care pornesc din Evul Mediu şi vestesc Naşterea Domnului. La inceputuri, această traditie era considerată în obicei păgân.
“Primele mărturii despre colinde le avem de prin secolul XVI când preotul luteran Andreas Mateisus pomeneşte de ele lîn Zona Alba la Cergăul Mic. Spune că flăcăii români nu au altă preocupare în perioada postului Crăciunului decât să pregătească colindatului, îl considera un obicei păgân, necreştinesc. Ceea ce trebuie să spunem este că întreaga comunitate era colindată, nu scăpa nimeni necolindat, cei care refuzau colinda erau cumva pedepsiţi prin practica descolindatului, se cânta o colindă hazlie, comică, li se făceau tot felul de şotii. Întregul sat se grupa în jurul colindatului”, a informat Laura Pop.
Un alt obicei, de această dată mai controversat, este ţurca sau capra. Legendele spun că datează din perioada lui Irod, de la omorârea pru