Preţul alimentelor a crescut, în medie, cu 5,5% în acest an, însă cartofii, fasolea şi citricele s-au scumpit cu peste 20%. Românii continuă să consume temperat şi înlocuiesc sortimentele de mâncare cu altele mai ieftine.
Alimentele au continuat în 2012 marşul scumpirilor. Deprecierea leului în raport cu euro şi dolarul, seceta şi scumpirea energiei electrice şi a gazelor sunt doar câteva dintre motivele creşterii preţurilor la produsele alimentare. Mâncarea s-a scumpit, în medie, cu 5,5% în primele 11 luni, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Cifrele pentru întregul an urmează să fie publicate la începutul lunii ianuarie.
Alimentele de bază au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri. Vedetele scumpirilor au fost în acest an cartofii, fasolea şi citricele, urmate de ouă şi fructe proaspete. Cartofii s-au scumpit cu 24,3% în primele 11 luni, iar fasolea boabe şi alte leguminoase – cu 23%. Principala cauză a scumpirilor a fost seceta din această vară. De exemplu, în Covasna, cunoscut ca judeţul cu cea mai mare producţie anuală de cartofi la hectar, seceta a făcut ravagii. Recolta a scăzut de la 22 de tone pe hectar în 2011 la 8 tone în acest an, potrivit datelor Direcţiei Agricole Covasna. Astfel, s-a ajuns ca în hipermarketuri să se vândă cartofi importaţi din Grecia, Polonia sau Germania la preţuri de peste 4 lei pe kilogram.
Şi citricele, produse aduse exclusiv de peste graniţe, s-au scumpit cu aproape 19%. În acest caz, deprecierea leului în raport cu euro şi cu dolarul şi-a spus cuvântul. Euro s-a scumpit în acest an cu până la 7,5%, iar dolarul cu peste 15%. În ultima lună însă, leul s-a întărit şi a recuperat o parte din terenul pierdut. Evoluţia cursului de schimb cântăreşte foarte mult în preţul la raft, în condiţiile în care peste 75% din totalul alimentelor provin din import, potrivit unui studio al Ministerului Agri