Se împlinesc opt ani de la tsunami-ul din Indonezia, una dintre cele mai grave catastrofe naturale ale secolului. Cel puţin 230.000 de oameni au murit atunci, dintre care 9.000 erau turişti străini, majoritatea europeni. În Indonezia şi în alte ţări din Asia de Sud-Est au loc miercuri ceremonii în memoria victimelor, scrie digi24.ro.
Pe 26 decembrie 2004, la ora locală 9:40, turiştii priveau cu uimire valul uriaş care se îndrepta către plajă. Îşi dau seama că e un fenomen neobișnuit, dar nici nu bănuiesc dimensiunea dezastrului care îi loveşte în acele momente. Valul tsunami provocat de un cutremur de magnitudine 9,3 produs în largul insulei Sumatra, care a zguduit fundul oceanului, a lovit cu o furie de neimaginat.
Seismul a durat zece minute și a fost atât de puternic, încât axa Pământului s-a modificat cu un centimetru. Valul tsunami a doborât recorduri în unele zone, atingând înălţimi de 30 de metri. 800 de kilometri de coastă din arhipelagul indonezian au fost devastaţi. În total, au fost afectate 14 ţări cu ieşire la Oceanul Indian, din Thailanda până în India, Sri Lanka şi chiar coasta de est a Africii.
Peste două milioane de persoane au rămas atunci fără adăpost, pagubele fiind estimate la 10 miliarde de dolari. Tot atât a costat şi reconstrucţia zonelor devastate.
După catastrofă, autorităţile s-au mobilizat pentru a pune la punct un sistem de avertizare în caz de tsunami. Milioane de dolari s-au investit pentru o vastă reţea de comunicaţie şi alertă prin TV, radio, Internet şi SMS, dar cu toate acestea, Indonezia, situată într-o zonă de intensă activitate seismică, rămâne nepregătită pentru a face faţă unui tsunami de proporţii. Şi aceasta în condiţiile în care specialiştii avertizează că falia care a declanşat dezastrul din 2004 se poate zgudui din nou cu aceeaşi ferocitate în următoarele decenii.
Se împlinesc opt ani de la ts