Scris de Cristina Ghilea - Vrerea executivului local a primat: din 2013 se vor licita două parcele în programul multianual de reparaţii la drumuri.
2013 aduce o schimbare aparent importantă în abordarea pe care o va avea municipalitatea faţă de programul multianual de „întreţineri, reparaţii, amenajări străzi poduri şi trafic rutier”. Edilii cred că licitarea acestui mega-contrat de patru ani pe două parcele, delimitate de Crişul Repede, şi nu pe tot oraşul, cum era până acum, este benefică pentru calitatea lucrărilor. Totuşi, sub motivul că legea nu le-ar permite, mai marii urbei nu sunt de acord cu limitarea accesului firmelor la doar câte o parcelă.30 de milioane anual
Consiliul Local a aprobat în anul 2009 achiziţia publică a lucrărilor specifice întreţinerii străzilor, achiziţie care s-a finalizat prin încheierea unui acord-cadru pe o perioadă de 4 ani, adică până în 2013. Licitaţia a fost câştigată de Selina SA, firmă care şi-a asigurat, astfel, monopolul pe un buget anual cu limita maximă la 30 milioane de lei pe an respectiv 15 milioane pe semestru. Conform edililor, acest plafon nu a fost atins în niciunul dintre cei patru ani – în contul contractului multianual s-au chetuit cam 70-80% din sumele alocate.
Întrebaţi dacă „ruperea” oraşului va înseamna şi un plus la bugetul anterior, de maxim 30 de milioane anual, edilii declară că suplimentarea este puţin probabilă. Asta şi din cauză că anul viitor intră în execuţie lucrări importante care, ca şi cofinanţare, vor solicita bugetul oraşului – Piaţa Unirii sau drumul expres, spre exemplu. Noi motive de câştig, deci, şi pentru firmele de construcţii.
Contractul multianual din 2009 expiră pe 30 iunie 2013 şi, în calitate de administrator al străzilor şi podurilor din oraş, Primăria va îl va scoate din nou la licitaţie, în forma aprobată de consilierii locali în ultima şedinţă extraordinară din