Ca în fiecare an, perioada sărbătorilor înseamnă creşterea consumului de alimente şi băuturi alcoolice. Specialiştii estimează că, în zilele de Crăciun şi în perioada de după, până la Sfântul Ion, românii consumă între 30 şi 40 de milioane de litri de vin. De asemenea, ei cumpără din magazine mai multă carne şi mai multe preparate din carne comparativ cu restul anului.
Astfel, cei care au făcut cumpărăturile pentru mesele de Sărbători în hipermarketurile din ţară au plătit pentru o sticlă cu vin de 0,75 litri între 7,73 lei şi 23,24 lei, în funcţie de sortimentul dorit, potrivit ofertelor afişate în magazinele marilor lanţuri de retail. Preţul unei sticle de vin de 1,5 litri ajunge până la 63,09 lei.
O sticlă de şampanie de 0,75 litri pentru Revelion poate fi cumpărată din marile magazine cu 245,99 de lei, iar una de 1,5 litri poate costa chiar şi 400 de lei.
În preajma Crăciunului, spata de porc cu os se vindea cu preţuri cuprinse între 11,89 lei/kg şi 13,49 lei/kg, iar kilogramul de fleică poate costa între 13,99 lei şi 16,19 lei.
FOTO: Octav Ganea/Mediafax Foto
Românii care şi-au cumpărat din hipermarketuri tobă pentru masa de sărbători au scos din buzunar între 2,58 lei/100 de grame şi 2,75 lei/100 de grame, iar pentru un kilogram de cârnaţi din carne de porc au plătit la casă între 13,99 lei şi 14,99 lei.
În marile lanţuri comerciale se găsesc şi preparate tradiţionale, precum piftia şi sarmalele. Astfel, cei care nu au vrut să gătească au putut cumpăra sarmale din carne de porc, în medie, cu 19 lei/kg sau piftie cu preţuri cuprinse între 1,9 lei/100 de grame şi 2,19 lei/100 de grame.
Românii consumă anul acesta "alte vinuri pe alte plaiuri"
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, românii vor consuma între 30 şi 40 de milioane de litri de vin, iar vânzările de băuturi alcoolice vor creşte de Crăciun cu 50% faţ